de dynamische stad - Mauritskadebad te Den Haag, ook wel Ceasar Sports, tijdens de renovatie

olieverf op linnen; 100 x 190 cm uit 2008.
Mauritskadebad, renovatie, den haag,Schilderij van Willem van der Hofstede

Mauritskadebad Den Haag tijdens de renovatie

Het voormalig Mauritskade zwembad te Den Haag is gebouwd in de 19e eeuw en in de jaren dertig van de twintigste eeuw voorzien van een nieuwe voorgevel. Op het moment van dit schilderij wordt het gebouw gestript en opnieuw opgebouwd met behoud van vele oude details die met moderne materialen zijn nagemaakt. Het pand ernaast, Mauritskade 6, wordt gestript en is vervolgens gesloopt.

Dit schilderij is een beeld van de voortdurend veranderende stad. Wat ik ook wel noem: de langzame dynamiek van de stad. Daarnaast zie je het contrast tussen cultuur en natuur: het in onbruik geraakte, afbrokkelende gebouw tegenover het oprukkende groen. Het werk geeft de situatie weer zoals die op dat moment was. Ik gebruik meerdere foto’s die ik monteer om tot mijn uiteindelijke compositie te komen, maar ik blijf dicht bij de werkelijkheid. Omdat ik het gevoel nodig heb dat ik daar echt heb gestaan om het te kunnen schilderen.

De gebruikte techniek van dit werk is olieverf. De langzame droging geeft me alle tijd partijen in elkaar te werken en het licht/donker af te wegen. Je kunt eigenlijk in 1 laag naar het gewenste eindresultaat toewerken. Al lukt dat bij een formaat als dit, 100 x 190 cm, natuurlijk niet. Ik kies vaak voor grote formaten omdat je dan geen last hebt van de randen als je ervoor staat. Je kunt je dan echt in het kunstwerk verliezen. In het werk zijn vele parallelle lijnen en vlakken te zien. Het aantal richtingen is beperkt, net als het kleurenpalet. Hierdoor ontstaat een compositie die rust uitstraalt. Het verstilde moment van het heden als schakel tussen verleden en toekomst.