natuur in de stad - Oudegracht met Gaardbrug

acrylverf op linnen; 100 x 150 cm cm uit 2021.
Utrecht,Schilderij van Willem van der Hofstede

Oudegracht met Gaardbrug 3

Dit schilderij is er een uit een serie over de Oudegracht te Utrecht. Ik begon met schilderijen over Utrecht omdat ik op zoek was naar plekken waar natuur en cultuur samengaan. Ik noemde de serie ‘Urban nature’.

Wat mij aan Utrecht zeer bevalt zijn de grachten met kades op twee niveaus. Het straatniveau voor verkeer en de voordeuren van woningen en winkels en het lagere niveau met de vele monumentale bomen direct langs het water. Dit niveau biedt toegang tot de kelders van de gebouwen die dus onder de straat doorlopen. In vroeger tijden werden de panden vanaf het water bevoorraad. Een prachtige en uiterst efficiënte stadsstructuur. Het is mij een raadsel waarom niet veel meer Nederlandse steden zo zijn gebouwd.

Ik gebruik voor dit thema een afwijkende techniek: ik schilder over een schelpenstructuur. De schelpen verwijzen naar het water en verminderen de controle over wat ik doe.

Dit schilderij is een tegenhanger van de werken uit de serie ‘de dynamische stad’. Het toont een stadsbeeld dat harmonieus en in historische zin statisch is. Geen bouwen en breken maar rust. Ik probeer de sfeer van een ontspannen verblijf langs het water te vangen. Misschien hierdoor komt er iets van mijn bewondering voor Claude Monet tevoorschijn in mijn schilderswijze.

De Utrechtserie is te zien bij Morren Galleries aan de Oudegracht 340 te Utrecht.